lördag 7 juli 2012

OS i Athén 1906

I början av år 1906 efterlyses svenska simmare som är tillräckligt bra för att delta i de extra olympiska spel som ska ordnas i Athén. I Gävle med omnejd finns egentligen bara två personer som kan komma i fråga...
Delar av simmartruppen vid svenskarnas uppvisning i hopp, figurflytning, livräddning och vattenpolo vid OS i Athén 1906. Johan Vilhelm Lindgren från Gävle stående längst till vänster.


...och en av dessa, Johan Vilhelm Lindgren, blir också uttagen. Kraven är att man ska kunna delta i uppvisning i strömhopp och figurflytning samt tävla i antingen kappsimning eller hopp. Ett annat krav är att deltagaren bidrar med 100 kr till den långa resan.
Kvittot som visar att Lindgren mottagit 100 kr
för att åka till olympiska spelen 1906
De 100 kronorna bidrar Gefle simsällskap med. Det av Lindgren undertecknade kvittot finns kvar i föreningens arkiv.

Den 12 april började resan, först med tåg och båt till Berlin, sedan med extra insatt tåg till Trieste, där man gick omborg på skeppet Thalia som seglade till Pireus. Den 21 april var man framme.

Hopptävlingarna där Lindgren skulle delta sköts upp dag efter dag på grund av höga vågor i havsviken Phaleron. När det väl kom till skott blev det en besvikelse för svenskarna, som utgjorde 11 av 25 tävlande. Efteråt konstaterades att om man ska tävla i simhopp borde det finnas på förhand fastställda regler.

 J V Lindgren blev 13e man.
Lisa Engström Från tävlingarna i simhopp i havsviken i Phaleron.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar