onsdag 25 september 2013

Ett par kängor till Elvira Frunk

Räkning från skoaffären till Söderhamns jultomtar i december 1901. Detta är betalningen för gossarnas kängor.























Vi har tidigare skrivit om Jultomteföreningar här på Dokument i fokus. Jultomtarna i t ex Hudiksvall, Gävle och Söderhamn bildades under 1800-talets senare del och hade till syfte att ”bispringa fattiga barn, företrädesvis med kläder, och böra i främsta rummet sådana ihågkommas, hvilka utmärka sig för flit och goda seder”
1901 kunde utvalda barn redan i november (utdelningen skedde annars söndagen före jul) hämta ut kängor på Edv. Hedenströms Läder och Skoaffär i Söderhamn. Vartefter barnen kom noterades vem som hämtat skor och till vilken kostnad. Det är därför vi på räkningarna från Hedenströms kan se precis vilka Söderhamnsbarn som gick klädda i "jultomtekängor" vintern 1901.

Hur känns det att som barn gå med ett intyg till skoaffären och kvittera ut vinterskorna? Det är en intressant fråga att ställa i dessa tider när välgörenhet verkar vara på väg tillbaka i samhället. Hur känns det att ta emot välgörenhet? Är det skillnad om hjälpen kommer från staten eller från en annan privatperson? Kanske var Elvira Frunk helt enkelt väldigt lycklig över att ha något på fötterna när hon gick till skolan?
Kvittona över flickornas och gossarnas beklädnad kan du också öppna som PDF-fil.
Lisa Engström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar