onsdag 22 april 2015

Tekniken triumferar i Bollnäs

Vid Bollnäsutställningen 1953 hade man välsignats med ett strålande väder. Bilderna ur Centerns ungdomsförbunds Gävleborgsdistrikt.

1953 arrangerade Sveriges Lantbrukarungdom "Bollnäsutställningen" med lantmannaförbundet, hushållningssällskapen och olika maskin- och motorfirmor. Invigningstalaren tackar ungdomarna för det uppfostringsarbete man utför genom att sprida kunskap om den nya tekniken. Med teknikens hjälp skulle det moderna, rationella samhället byggas.

Hästarna är borta och traktorerna har kommit i deras ställe. Men samtidigt som maskinerna förde jordbruket in i framtiden, bar husmodern in vatten från brunnen och värmde det på vedspisen.

Husmodern börjar nu bli synlig även på landsbygden. Framförallt är det viktigt att hålla kvar de unga kvinnorna som i allt högre grad flyttar till städerna. Lösningen tror man finns i att göra tillvaron lättare för dem, det vill säga ge dem mer teknik.

På Bollnäsutställningen är den stora hushållsnyheten torkcentrifugen som ska vara ”hur lämplig som helst” för torkning av hushållstvätt. Där finns också den kombinerade tvättmaskinen och centrifugen ”Combinator”. Frysbox, dammsugare, köksassistent, strykbräde och vattenvärmare är viktiga moderniteter.

I fotoalbumet från Bollnäsutställningen dominerar stora maskiner och blänkande bilar. Man har också dokumenterat tablåunderhållningen "Kvinnan genom tiderna". Där går "hon" från grottkvinna till allt modernare klädsel. Men man ser henne aldrig med en rostfri diskho!
Lisa Engström

Läs också om semesterlagstiftningen och landsbygdens kvinnor i ett tidigare inlägg här!
Om kvinnliga traktorkurser och annat i utbudet på Hushållningssällskapets studiegård läser du här!


Grottkvinnan på Bollnäsutställningen. Men 1953 skulle landsbygdskvinnan bli modern med hjälp av den nya hushållstekniken
Olika slags transportörer granskas, samt en rensningsmaskin för lingon och blåbär
Översikt över utställningsområdet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar