torsdag 27 augusti 2015

Om ett världsrekordlopp

Klicka här för att läsa brevet  i sin helhet som PDF!
När amerikanen Abel Kiviat slog världsrekordet på 1500 meter vid en tävling i Brooklyn våren 1912 satt en ung svensk idrottsentusiast på läktaren.  Några dagar senare återger han det spektakulära loppet i en ögonblicksbild när han skriver ett brev hem till Sverige.

Olympiasegraren från London M. Sheppard fick här bita i gräset för en liten gynnare, A. Kiviat. Det var den mest glänsande löpning jag sett. Jag har sett tysken Braun, Wide och Björn löpa på rekordtid, men detta var något enastående. På 1500 startade en svensk från Boston, Hedlund. Han tog redan från starten ledningen och löpte första kvartmilen på 59 3/5 sek! De övriga lågo cirka 5 meter efter. Så gick Beily fram, Hedlund fick mjälthugg och utgick. Beily passerades snart av Kiviat, Sheppard låg ett stycke efter; han gjorde en spurt för att gå upp Kiviat och lyckades nästan, då Kiviat ökade farten och Sheppard föll tillbaka. Man kan göra sig en föreställning om det väsen som hölls då av 10000 amerikanare! Tiden blev världsrekord 3 m 59 sek!


Bankdirektör Alexander Hammar var ordförande i Gefle IF 1909 - 1914.
Brevskrivaren hette Edvard Larsén. Vi vet egentligen inte särskilt mycket om honom. Han föddes i Hedesunda 1892. Fadern var skräddarmästare. Som junior tävlade Larsén för Gefle IF i löpning – inte helt utan framgång av bevarade resultatlistor att döma. Den 8 mars 1912 klev han ombord på ett fartyg i Göteborg för vidare färd mot New York. Hur länge han stannade i Amerika vet vi inte. Tydligen återvände han så småningom till Sverige och avled i Malmö 1937. Brevet är adresserat till Gefle IF:s ordförande herr Hammar. Det är bara någon månad kvar till OS i Stockholm så Larséns rapportering från den stjärnspäckade tävlingen är förstås högintressant. 
Jörgen BjörkInga kommentarer:

Skicka en kommentar