torsdag 19 maj 2016

Ett bastant fruntimmer fyller 60

Konstnären Eric Grate och konsthantverkaren Folke Didriksson vid Gudinnan före resan till Gävle, klipp ur Arbetarbladet.
Vi säger väl grattis till 60-åringen, kvinnan som kallades ett ”bastant fruntimmer” när hon flyttade in på Rådhustorget i Gävle.  
Det handlar om skulpturen ”Gudinna vid hyperboreiskt hav”. Hon var hett omdebatterad innan hon kom på plats. Hon ansågs grovhuggen och det faktum att hon låg där i sin nakenhet väckte också kommentarer.

Tidningarna följde varje steg som togs från beslut till invigning. Arbetarbladets utsände rapporterade till och med från stenbrottet i Askaremåla i Misterhult där hon föddes. Enligt tidningen skapade konstnären Eric Grate och stenhuggarna henne ur ett 48 ton tungt block. Åtta ton återstod när hon var färdig att transporteras till Gävle.
Invigningen 20 maj 1956 drog stor publik. Klipp ur Arbetarbladet.
Det var stor folkfest vid invigningen pingsthelgen för 60 år sedan. Flera konstnärliga verk avtäcktes under dagen och höjdpunkten kom när det var dags för Gudinnan.

Gävle-Dala järnvägsbolag donerade pengar till henne. De räckte inte så kommunen fick skjuta till 75 000 kronor vilket förstås också väckte debatt.

I Eric Grates första skisser var hon omgiven av galjonsfigurer, de skulle anknyta till Gävles sjöfartshistoria. Man skissade både på galjonsfigurer på bassängen som omger henne och på var sin sida om den.

Enligt Arbetarbladet var museichefen Philibert Humbla särskilt förtjust i galjonsfigurerna. Till slut kom man ändå fram till att Gudinnan mådde bäst av att få trona på torget utan konkurrens.
Ulla Ejemar


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar