onsdag 22 juni 2016

Lagerbäck inledde karriären i Kilafors

Lagerbäck tränade Kilafors IF 1977 - 1982
När Kilafors IF plötsligt stod utan tränare på sensommaren 1977 valde man att satsa på ett oprövat kort: 29-årige Lars Lagerbäck. Att det blev just i Kilafors som Lagerbäck inledde sin karriär verkar ha varit en ren tillfällighet. Tränarsysslan råkade bli ledig precis i samband med att han och hustrun bosatte sig i Bollnäs inom bekvämt pendlingsavstånd. För det var väl knappast pengarna som lockade - en blygsam ersättning om 60 kronor "per gång" utlovades.

Ur styrelseprotokoll den 8 augusti 1977
Någon omedelbar succé blev det inte för Kilafors under den nye tränaren. Flera år i rad var laget nära att åka ur division 4 Hälsingland. Men säsongen 1981 lossnade det ordentligt. I stället för att harva i botten av tabellen lyckades Lagerbäcks manskap blanda sig i toppstriden. Som kronan på verket rodde man dessutom hem DM-titeln.

Lagerbäck, stående längst till höger, vann DM med Kilafors IF 1981
Efter sejouren i Kilafors hann Lagerbäck med tränaruppdrag i både Arbrå BK och Hudiksvalls ABK. Ändå lär det inte bli för sina insatser inom hälsingefotbollen som han i första hand kommer att bli ihågkommen. Genom att föra Sverige till fem raka mästerskap under 00-talet blev han en av våra mest framgångsrika förbundskaptener genom tiderna. På Island blev han legendarisk bara genom att ta landslaget till sommarens EM-slutspel. Nu har islänningarna dessutom visat att man kan mäta sig med de bästa. Och i pressen har "Lagerbäckur" halvt på allvar lanserats som en möjlig presidentkandidat.
Jörgen Björk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar