tisdag 17 april 2018

Ett standar med anor

Söderhamns måleriarbetarfackförening med sitt standar.

Målarna i Söderhamn har ställt upp sig i vårsolen för att fotograferas med sin samlande symbol. Kanske är de på väg för att demonstrera på första maj? 

Standaret pryds av Söderhamns stadsvapen inuti en utsirad sköld med palett och penslar. Stadsvapnet härrör från 1600-talet, men motivet med skölden har ännu äldre anor. Ursprunget lär finnas i 1200-talets Tyskland. En variant av skölden ingår i målarnas yrkesemblem än i dag.
Standaret med  Söderhamns stadsvapen finns i Arkiv Gävleborgs samling.
Målarna organiserade sig tidigt, först skrån, sedan i yrkesföreningar och så småningom i fackföreningar. Baksidan på standaret visar tydligt var de här målarna i Söderhamn anser att de hör hemma, där står det ”Arbetare i alla land förenen Eder!”


Standaret på det gamla fotot fanns helt säkert 1908 eftersom de då nämns i protokollsboken från Målareförbundets avdelning 29 i Söderhamn. Kanske blev det med åren slitet, för på 40-talet fick en kommitté i uppdrag att skaffa fram ett nytt. Det nya målades av välkända firman Viktor Lindblad i Örebro och kostade enligt kassaboken 530 kronor. Det invigdes på fackföreningens 50-årsfest 1948. 
Standaret på färgbilden är alltså en  exakt kopia av det äldsta.
Ulla Ejemar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar