onsdag 27 juni 2012

Simsommaren 1934

Stugsunds IKs simkurs på Ullbacka simanläggning 1934. I bakgrunden "simprofessorn" Gunnar Stålnacke.
Vilken härlig sport simningen ändå är! utropade Söderhamns Tidning i juli 1934, efter att reportern bevistat simningens dag på Ullbackabadet. Dagen arrangerades av Stugsunds IK och bjöd på såväl tävlingar och prov för det nyinstiftade simborgarmärket som livräddningsdemonstration och underhållning. Det blåste friskt och flaggspelen smattrade i vinden. Målet var att hela publiken så småningom skulle hoppa i och avlägga simborgarprovet, men det var inte mer än 14-15 grader i vattnet. Från den dagen, den 8 juli 1934, fanns det en hel del simborgare i Söderhamnstrakten.

Varje dag under juni, juli och augusti månad kunde man avlägga prov för simborgarmärket vid Ullbacka. Dessutom pågick träning inför promoveringarna för kandidat-och magistermärkena.  Barnen på bilden ovan är inga simmedborgare än, men de har gått en veckas simkurs på Ullbacka och hälften av dem kan redan simma utan simdyna. 

Alla magistrar och kandidater i Ullbacka 26/8 1934
Finalen var de stora promoveringarna, då  simkandidater och simmagistrar skulle få kransarna av pilblad. Promotorn höll ett kort tal om simkunskapen: Ur hälsosynpunkt är simningen kanske den främsta av alla idrotter och den gagnar även samhället. De ungdomar han snart ska bekransa har blivit dugliga medborgare som inte drar sig för att hoppa i och rädda en drunknande medmänniska. När magistrarna och kandidaterna dykt i vattnet och fått kransen på huvudet utbringades ett fyrfaldigt leve för de promoverade och för simidrotten.

I Stugsunds IKs arkiv finns mängder av klipp, foton och andra dokument kring simverksamheten på 20- 30- och 40-talen. Om du vill läsa listan över alla magistrar och kandidater 1934, öppna den som pdf-fil här!
Lisa Engström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar