måndag 3 december 2012

När Domus kom till stan

 Under året har vi tagit emot protokoll, medlemsmatriklar, räkenskapsböcker och andra nog så intressanta handlingar från nära ett hundratal konsumtionsföreningar runt om i länet. Men något som stack ut lite extra var ett paket märkt "Norra Hälsinglands Konsumtionsförening" som visade sig innehålla en fantastisk fotodokumentation över Domusvaruhusets uppförande i Hudiksvall. De äldsta bilderna visar hur kvarteret Flickskolan såg ut innan projektet satte igång. Där fanns bland annat ett hotell (Turisten), en korvskiosk, biografen Röda kvarn och ett par mindre konsumbutiker. Sedan kan man följa, steg för steg, hur Hudiksvallskooperationens nya flaggskepp tar form och så småningom invigs den 5 april 1962. Nedan presenteras ett litet bildurval. 

 
Kvarteret till höger heter Flickskolan och kommer snart att vara jämnat med marken. Det är nämligen där som det nya Domusvaruhuset ska stå. Bilden tagen i slutet av femtiotalet. Foto: L. Kristoffersson/Arkiv Gävleborg.

 
Biografen Röda kvarn till vänster. På gatan utanför passerar två unga män och en liten pojke på trehjuling. Butiken till höger är Bo-konsum, där man bland mycket annat kan köpa husgeråd. Bilden tagen i slutet av femtiotalet. Foto: L. Kristoffersson/Arkiv Gävleborg. 



Kvarteret Flickskolan vid hörnet Storgatan och Drottninggatan, precis där Hotell Turisten tidigare stod. Bilden är tagen den 24 februari 1961 och det ser ut att vara anmärkningsvärt varmt för årstiden. Foto: L. Kristoffersson/Arkiv Gävleborg.


Bilden är tagen den 8 februari 1962 vid hörnet Storgatan och Drottninggatan. Det är bara ett par månader kvar till den högtidliga invigningen. Foto: L. Kristoffersson/Arkiv Gävleborg.


Domusvaruhuset i någorlunda färdigt skick, den 21 mars 1962. Bilden är tagen från rakt motsatt håll jämfört med de tidigare. Fotografen befinner sig mitt i korsningen Storgatan och Drottninggatan. Foto: L. Kristoffersson/Arkiv Gävleborg.



Den 5 april 1962 invigs det nya Domusvaruhuset i Hudiksvall. Och då ska det naturligtvis vara ballonger, flaggor och gärna en liten blåsorkester. Foto: L. Kristoffersson/Arkiv Gävleborg.





4 kommentarer:

  1. Var det hela sanningen? "Kvarteret till höger heter Flickskolan och kommer snart att vara jämnat med marken" står det. Men själva flickskolan var ju kvar bra mycket längre. Åtminstone fanns den till slutet av 60-talet. Vi på läroverket hade syslöjd där, omkring 1965. Kan någon berätta exakt när den revs? /Elvi Sandberg

    SvaraRadera
  2. Jo, jag har förstått att själva flickskolan fanns kvar ett tag efter det att kvarteret i övrigt var rivet. Notera förresten flickorna på bilden tagen den 8 februari 1962, är det månne till skolan de är på väg? Det hade kanske varit mer korrekt att skriva "till stora delar jämnat med marken" eller liknande. /Jörgen Björk, Arkiv Gävleborg

    SvaraRadera
  3. När byggdes huset där Flickskolan låg? Dvs byggnaden i det sydvästra hörnet av hela tomten där det idag finns en parkering.

    SvaraRadera
  4. Jörgen Björk, Arkiv Gävleborg9 februari 2017 kl. 14:15

    Den frågan får vi nog bolla vidare till lokal expertis. Jag föreslår att du kontaktar Hudiksvalls kommun eller Hälsinglands museum.

    SvaraRadera