tisdag 19 mars 2013

På Rio i Ockelbo: Lill-Babs och Thore Skogman i högformDet var de lokala Godtemplarnas byggnadsförening som såg till att Ockelbo fick sin första stationära biograf 1915. Namnet var till en början Amor men ändrades senare till Rio. Bion finns kvar än idag och drivs fortfarande av Godtemplarrörelsen.

Genom åren har en hel drös kritikerrosade filmer kunnat ses på Godtemplargården (vanligen kallad Gotan) där bion är inrymd. En av 1960-talets stora succéer var den svenska komedin Pang i bygget med bland andra Thore Skogman, Lill-Babs och Gävlebördige Åke Fridell på rollistan. Den 16 februari 1966 gick filmen upp för första gången på Rio och visades sedan vid ytterligare två tillfällen.

En titt i byggnadsföreningens kassabok ger vid handen att biljetter för sammanlagt 1020 kronor och 50 öre såldes till de tre föreställningarna. Styckepriset låg på drygt 3 kronor varför man kan sluta sig till att över 300 Ockelbobor tog tillfället i akt att se och kanske framför allt höra duon Lill-Babs och Skogman i högform.
Jörgen Björk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar