onsdag 3 april 2013

Brandsäker filmkväll i Gnarp


Ett "fullgott filmprogram" utlovas på detta offentliga godtemplarsamkväm. Såväl vackra landskapsfilmer som sport- och skämtfilmer kommer att förevisas. Men kanske viktigast av allt: filmrullarna är garanterat brandsäkra.

Ända in på 1950-talet (affischen är tryckt 1939) användes ofta extremt lättantändligt nitrat i fotografisk film. En rad förödande biografbränder inträffade under 1900-talets första hälft på grund av att filmen trasslade in sig i projektorn där den utsattes för kraftig värme och fattade eld. På några ögonblick kunde biosalongen förvandlas till ett brinnande inferno. Så om man ville locka barnfamiljer till en filmförevisning så gjorde man klokt i att framhålla att det var brandsäker film det rörde sig om.

Samkvämet ska ha ägt rum i ett godtemplarhus någonstans i Gnarp. Sådana fanns det i och för sig ganska gott om. Men den plats som verkar ha varit mest lämpad för filmvisning var stora salen i Byns godtemplarhus, där logen 2372 Framtid höll till. En någorlunda kvalificerad gissning är att det var där som den brandsäkra filmkvällen ägde rum.
Jörgen Björk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar