måndag 28 april 2014

Nu börjar det klia i fingrarna...


Solen skiner, fåglarna kvittrar, odlingslusten vaknar. Jag tror inte jag är ensam om att längta efter att få stoppa fingrarna i jorden. Några som säkert redan är igång med liv och lust är de ivriga kolonisterna.

För en tid sedan gick jag igenom Bäckebro koloniförenings arkivmaterial, några svart/vita bilder fångade mitt intresse. Fotografierna, som är tagna på 1950-talet, visar prunkande trädgårdar och söta små stugor.

Kolonister som äger fruktträd för beskärning.
Klicka för större bild.
I arkivmaterialet, som bland annat består av protokoll, arrendekontrakt, fotografier och räkenskaper, hittade jag en lista från 1941. Listan visar vilka som ville ha sina fruktträd beskurna, 39 träd beskars och det kostade 75 öre/träd. Enligt protokollet beslutades att en trädgårdsmästare skulle beskära träden så att det gjordes på rätt sätt. Träden var värdefulla, frukten blev nog både äppelmos och bakverk.

Bäckebro koloniområde på Sätra anlades av Tolvfors bruks ägare kanslirådet Söderhielm 1928. Kolonisterna fick arrendera mark direkt av kanslirådet. 1937 bildades Bäckebro koloniförening och föreningen arrenderade marken och tog över all skötsel av området. Vid 1970-talets slut behövdes marken för att bygga nya vägar och odlarna erbjöds och fick nya lotter i Strömsbro.


Jag minns hur man många år efteråt kunde se resterna av trädgårdarna. Blommor och fruktträd fortsatte att växa där marken inte bebyggts, till glädje för många som både plockade frukt och blommor där.

Nu väntar en fantastisk tid!

Agnetha Nellfors

2 kommentarer:

  1. Vilken positiv liten artikel! Man blir glad av att läsa om allt som spirar och gror och om alla de entusiaster som ser till att så sker. Vandrar man runt i grönskande lundar får man en vitamininjektion både för kropp och själ. Min väninna som är ägare till en av de äldsta stugorna i Södra koloniträdgårdsföreningen, funderar ständigt över sitt gigantiska gamla päronträd.

    SvaraRadera
  2. Det finns fortfarande ett par frukträd kvar på platsen. Tror dock inte att dem bär frukt längre då dem är vild vuxna

    SvaraRadera