måndag 17 november 2014

En katt med kameraintresse

Ossian Friberg med Kurre
Katter, katter – varför alla dessa katter? Youtube, Facebook och andra sajter svämmar över av katter. Vårt intresse för att dokumentera katter, och hundar med för den delen, är sannerligen inget nytt. Titta in på någon av de sajter som samlat porträttfotografier från tidigt 1900-tal, både hundar och en och annan katt har fått följa med till ateljéfotografen.

Här på Arkiv Gävleborg har vi också kattbilder. Ossian Friberg i Bollnäs har efterlämnat ett omfattande personarkiv. Han skrev flera pärmar fulla med minnesanteckningar och kompletterade med massor av fotografier. Movikens masugn, kyrkbröllop, bygget av Bollnäs sjukhus, IOGT-logen, plåtslagarna i Bergsjö, arbetarna på Barnängens fabrik i Hudiksvall – allt finns på bild. Letande efter bilder på Ossian själv i det digra materialet snubblar jag över Kurre.

Kurre är fotograferad sittande på stolpar och blomkrukor, lapande vatten och vilande i olika knän, klängande på axlar och speglande sig  i vattentunnan.  Kanske har Ossian Friberg svaret bakom floden av kattbilder: ”Kurre var intresserad av kameran”, skriver han. För det kan väl inte vara så att Kurre var en ovanligt älskad katt? 
Ulla Ejemar 
Några av alla foton som finns på Kurre från Bollnäs. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar