torsdag 6 november 2014

De vemodiga klockorna i Bergsjö

Bergsjö med kyrkan. Gammalt vykort.
50 år efter första världskrigets utbrott skriver Ossian Friberg i Bollnäs ner sitt minne:
”Då kyrkklockorna i Bergsjö ringde var jag ute på sjön och metade. Aldrig hade jag hört att kyrkklockorna sänt ut ett så vemodigt och beslöjat ljud. Jag trodde att det var en allmän mobilisering och blev så förtvivlad att jag slängde både  maskburk och metspö i sjön.”
Men Ossian Friberg kunde pusta ut för egen del. Den här augustidagen 1914 ringde klockorna inte till allmän mobilisering i Sverige, det var åldersklassen 35-42 år som skulle vara redo. Som yngre malaj blev han mobiliseringsombud i Bergsjö och Hassela. Häst och kusk stod till förfogande. Bilar – och telefoner – var fortfarande sällsynta.  
Han fick kvittera ut två konvolut med inkallelseordrar som han skulle åka ut med till Bergsjö och Hassela, där skulle byombud  i sin tur cykla ut till varje berörd man med inkallelsen.

Oron var stor – både före och efter krigsutbrottet . Skulle Sverige dras in i ett krig?
Han berättar att före kriget kom en svensk ingenjör som arbetat i Tyskland till Bergsjö och visade film som förhärligade den tyska krigsmakten.
”I förtroende berättade ingenjören för mig att det skulle bli ett krig och att Sverige skulle komma med  på Tysklands sida. Ingen människa  hade då hört talas om något krig. Då sade ingenjören:  ”Vi får väl se, Vi får väl se!”

Ingenjörens filmvisning var en del i den hetsiga försvarsdebatten som bland annat resulterade i Bondetåget då uppåt 30 000 samlades utanför Stockholms slott med krav på upprustning.
I Bergsjö skulle de män som deltagit i Bondetåget berätta om Stockholmsäventyret på ett möte ordnat av högern. Mötet tog oväntad vändning sedan Ossian Friberg och några andra Bergsjöbor lyckats med en kupp. Socialdemokratiska agitatorn Kata Dahlström dök upp på mötet!  

Ossian Friberg (1887-1978) var en milt sagt aktiv man, han var plåtslagare i Bergsjö, blev senare maskinist på sjukhuset i Bollnäs, fackligt aktiv, engagerad i IOGT , radioamatör och mycket annat. På ålderns höst sammanfattade han sitt liv och sin tid. Några av berättelserna publicerades i tidningarna i Hälsingland. I dag finns de samlade i tjugo arkivkartonger i Arkiv Gävleborg.  

Läs hans berättelse om mötet med Kata Dahlström och krigsutbrottet. Klicka på länken här.
Ulla Ejemar 
Ossian Friberg 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar