torsdag 30 oktober 2014

Eldfesterna på Strömvallen

Eldfest på Strömvallen 1930
Den 3 juni 1923 invigdes Strömvallen, en för sin tid toppmodern idrottsanläggning nästan i klass med Olympiastadion i Stockholm. Men arenan har varit skådeplats för mycket annat än bara sportevenemang. Med start på 1920-talet ordnades exempelvis den så kallade Eldfesten tidigt på hösten varje år. Eldfesterna kunde visserligen innehålla inslag av någorlunda seriöst tävlingsidrottande. Men artistiska, gärna humoristiska, uppträdanden av olika slag dominerade. Allra mest krut (i dubbel bemärkelse) lades på den stora avslutande fyrverkerishowen.

1930 års upplaga verkar ha varit särskilt ambitiös. Huvudnumret bar titeln Jorden runt på 80 minuter och var naturligtvis inspirerat av Jules Vernes romanklassiker. För att ge ett hum om hur mycket tid och resurser som rimligen lades ner på scenerierna kan bara nämnas att Phileas Fogg bland annat hinner besöka pyramiderna, en japansk trädgård, den nordamerikanska prärien och Hawaii. Han sammanstrålar med midsommarfirande svenska folkdansare, bjuds på te av geishor och blir jagad av indianer. Bland palmerna på Hawaii springer han dessutom oförhappandes på 20 bastkjolsklädda flickor som utför en balett. Norrlands-Posten sammanfattar evenemanget som "överträffande alla sina föregående i festlighet och prakt". Klicka här för att läsa ett par pressklipp rörande Eldfesten 1930.

Eldfest på Strömvallen, 1920-tal.
Eldfest på Strömvallen, 1920-tal.
Det var Sällskapet Strömvallens vänner (bildat 1926) som låg bakom Eldfesten. Det ursprungliga syftet var att samla ihop pengar till avbetalning på det lån som hade finansierat byggandet av Strömvallen i början av 1920-talet.
Jörgen Björk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar