fredag 10 oktober 2014

Med bärkorgen mot kristiden

Lingonutflykt 1941. Foto i Arkiv Gävleborg.

Året är 1941. Tio kvinnor med korgar är redo att stiga på tåget i Sandarne. De har köpt särskilda ”bärbiljetter” för det är kristid och Statens Järnvägar säljer billigare biljetter till dem som bidrar till folkförsörjningen  genom att ta vara på frukt och bär.
 
Kvinnorna tillhör Skärgårdens socialdemokratiska kvinnoklubb. I Sandarne  finns en speciell bärkommitté som uppmuntrar till bärplockning och ser till att det finns avsättning för de bär som hushållen inte själva gör av med.
Det är inte bara här det plockas. I Europa rasar det stora kriget. Där svårt – och dyrt – att få in exportvaror till Sverige, det är brist på allt från apelsiner till bensin.
I stora kampanjer försöker Statens livmedelskommission förmå svenska folket att hushålla och ta vara på det som finns i trädgårdar och natur. Politiska kvinno- och ungdomsorganisationer, handeln, jordbrukarna, hushållningssällskapen – alla ska engageras. Framför kvinnorna.
I Ala socialdemokratiska kvinnoklubbs protokollsbok kan man läsa att de vanliga symötena ställs in på grund av ransoneringen, istället hänvisas till kurser i stoppning, lagning och kurser med namn som ”Kosten och krisen”.
Statens livmedelskommission ordnar tävlingar  som  ”Bästa vinterförrådet” och skickar ut recept. Nypon och hjortron anses extra värdefulla för sitt c-vitamininnehåll, rotfrukter, lingon, blåbär och äpplen för att de går att lagra länge. Fallfrukt  av äpplen kan man till exempel ångkoka till mos, helst utan bristvaran socker. För bättre hållbarhet tipsas husmödrarna om att man kan täcka moset med lingonsylt!
Att säkra matförrådet är kvinnornas huvuduppgift. Statens kampanj uppmuntrar också kvinnorna att ta jobb i jordbruk och industri eftersom många män ligger inkallade.
 
350 liter lingon kommer de tio kvinnorna hem med, berättar tidningen Morgonbris där bilden här ovan först publiceras. Skärgårdens socialdemokratiska kvinnoklubb bildades 1931, den bytte senare namn till Sandarne socialdemokratiska kvinnoklubb och lades ner 1972.
Ulla Ejemar

Livsmedelkommissionens blad med tips om hur man lägger upp vinterförråd.
Kvinnorna är målgrupp när staten informerar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar