tisdag 23 december 2014

God Jul med fotbollsnytta


Gefle IF:s egen jultidning
Chansen att få folk att öppna plånboken är väl inte större än vid jultid? Så resonerade de kanske inom Gefle IF när de bestämde sig för att satsa på en jultidning i ett försök att stärka klubbens kassa.  ”Idrottarnas jultidning” från 1910 och 1911 finns bevarad i Arkiv Gävleborg .

Tomtarna får man leta efter, däremot ges en rejäl tillbakablick över idrottsåren inte bara för Gefle Idrottsförenings del utan också för IFK Gävle, Sandvikens gymnastikklubb, Tobo idrottsförening med flera.  Det finns dessutom en och annan upplyftande historia. ”Nyttan af fotboll” visar att undrens tid inte är förbi. Läs den här intill.
 
Fotboll kan göra underverk.
Till de roande inslagen hör också karikatyrer med verser om klubbens mer framträdande namn som B Modin. Om vi förstått det rätt var han inte bara en stöttepelare i fotbollslaget, utan även fotbollssektionens ordförande och med i klubbens gymnastiktrupp. 

"Brolle" Modin i tecknad form.

Lagbild från 1910. "Brolle" längst till höger i mittenraden.

”Idrottarnas jultidning” innehåller rikligt med annonser från Gävlefirmor.  Skoglund&Olsson gjorde reklam för sina kokspisar, P Åberg & Co för ”pjexor och gymnastikskor” och A W Nordström& Co för ”1:ma Punsch”.  Trots alla annonserna verkar utgivningen inte ha blivit någon kassasuccé, troligen blev det bara dessa två årgångar av ”Idrottarnas jultidning”.
Ulla Ejemar 

Annonsens två tomtar är enda julinslaget. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar