fredag 13 februari 2015

Kärleken i arkiv

”Alla hjärtans dag” 14 februari må vara vikt för kärleken, åtminstone sedan 60-talet när handeln började få snurr på kommersen kring dagen. I arkivets källor är kärleken inte kommersiell och sällan romantisk, de visar oftare prov på uthållig kärlek och praktisk omsorg.

Semesterhemmet i Vadtorp utanför Söderhamn med start redan på 30-talet fixade semestervila för trötta husmödrar under decennier. ”Kärleken är hävstången till allt stort” står det vackert textat på tavlan som en gång prytt semesterhemmet, nu återfinns den i arkivets samlingar.

1941 är tavlan till kamraterna på semesterhemmet målad.
RFSU – Riksförbundet för sexuell upplysning – strävade efter att sprida kunskap om sex och samlevnad och få slut på hysch-hyschet. Inte så romantiskt kanske, men i kärlekens tjänst.

Affischen från 1948 förebådar en ny mer frispråkig tid. 
Men visst finns stänk av romantik i arkivkartongerna. Missionärerna Lisa Albertsson och Fredrik Karlström bevarade många av sina brev till varandra.

 ”Min käraste vän” inleder Lisa breven från början av 1936 när förbindelsen är ny. Snart övergår hon till ”Min älskade lilla Fredrik”.  Hon skriver om längtan, trofasthet och trygghet . Och skickar en reskudde som kärleksbevis.  Vad Fredrik skriver i början av deras relation vet vi inte, men skrivbordsunderlägget han skickar gör Lisa innerligt glad.

Svenska missionsförbundet sände först  Fredrik som missionär till Kina, Lisa var ännu kvar i Sverige. Brevväxlingen var intensiv trots att det kunde ta en hel månad innan breven kom fram. Inom något år var också Lisa kallad till Kina. Där gifte de sig och där föddes deras dotter.

Ett av alla bevarade brev som  Elisabeth Albertson skrev till Fredrik Karlström.

Bröllopet i Kina 1940. 1946 återvände paret Karlström till Sverige. De bosatte sig så småningom i Delsbo.
De avled båda 1995 vid 93 års ålder.
För paret var kärleken till Gud självklar, i breven tackar de Gud för nåden att de mött varandra och det uppdrag de fått. Denna fasta förvissning om att Gud är god, att Gud är trofast och att allt är av gudomlig nåd återkommer inte bara i parets brev utan ständigt i frikyrkornas protokoll.

"Gud är kärleken" konstateras följdriktigt i stora bokstäver på standaret från Norra missionshusets söndagsskola i Söderhamn. Men i arkivets stora samling av standar är det ändå inte frikyrkorna utan nykterhetsrörelsen som oftast nämner kärleken. "Tro, hopp och kärlek" finns med på nio standar från nykterhetsrörelsen, ett exempel visas här intill.
Ulla Ejemar 

Standaret från ungdomstemplet 81 Novemberblomman i Lottefors hyllar kärleken.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar