onsdag 4 februari 2015

På Edsbyverkens stolar i Ungern

Personalen på barnhemmet i Pecél satte hösten 1957 samman ett album med bilder som visar hur möbler, kläder och leksaker från Rädda barnen i Gävleborg kommit till användning. Albumet finns i Rädda Barnen Gävleborgs arkiv.
1945 tog striderna i andra världskriget slut och Europa låg i ruiner. Hur var det med människorna? Hur mådde Europas befolkningar efter världskrigets slut, då ohyggligt många dött i strider, mördats och torterats i utrotningsläger, svultit och genomlevt ofattbara fasor?
De psykiska och fysiska trauman många led av fortplantades i släktleden och gjorde att barnhemmen i Europa var överfyllda många decennier efter 1945. Det är en viktig historisk läxa att krigets verkningar inte tar slut när striderna gör det.

Ungern var ett av de länder som svenska ideella krafter inriktade sitt hjälparbete på. Ännu större blev behovet efter Sovjetinvasionen 1956 då många ungrare dog, flydde eller skickades till arbetsläger. 1957 beslutade Rädda barnen i Gävleborg att helutrusta ett barnhem för 150 barn i Pecél nära Budapest. Med hjälp av sina 11 lokalföreningar kunde möbler, sängutrustningar, leksaker och barnkläder till ett värde av 60 000 kr skickas till barnhemmet.

Möblerna köptes in, bland annat från Edsbyverken, även madrasser köptes färdiga. Kläder, leksaker och sysselsättningsmaterial samlades in eller tillverkades av lokalföreningarna. Till exempel bidrog Järvsö med 25 pyjamasar och Korsnäsverken med 30 yllefiltar samt leksaker. Bollnäs skickade 2 300 kr, Gävle bidrog med 3000 till barnplagg och sängkläder
Lisa Engström
Ur Rädda barnens distriktsförbunds verksamhetsberättelse för år 1957. Klicka för en större bild!
En liten flicka får demonstrera babykläder och leksaker som kommit från Sverige. De flesta av barnen på barnhemmet var i åldern 1-3 år.
Stolar och bord till barnhemmet i Pécel köptes från Edsbyverken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar