onsdag 20 maj 2015

Nyinvigning av Strömvallen 1967

Sedan omkring förra sekelskiftet har det idrottats på den plats vi idag känner som Strömvallen. Genom åren har flera renoveringar, om- och tillbyggnader och nyinvigningar ägt rum. En genomgripande upprustning skedde i mitten av 1960-talet då man även passade på att utöka publikkapaciteten utan att kostnaderna skenade i väg. De föll sig nämligen så att ishockeyn i samma veva skulle få en ny modern inomhusarena. Material från de gamla övergivna läktarna på Nynäs isstadion kunde alltså med fördel återanvändas när Strömvallen skulle byggas ut. Så kom det sig att Gavlerinken och nygamla Strömvallen kunde invigas samma år, 1967.


För Strömvallens del hölls invigningsceremonin den 1 september. Dagens huvudnummer var de internationella friidrottstävlingarna där bland andra amerikanska världsstjärnor och flerfaldiga olympiska medaljörer som kulstötaren Randy Matson och längdhopparen Ralph Boston deltog. Men mest av alla imponerade Bo Forssander från Malmö som tangerade det svenska rekordet på 110 meter häck inför drygt 3000 personer.

När en epok nu går i graven framstår kanske dessa rader ur invigningsprogrammet från 1967 som särskilt tänkvärda:

Ett önskemål vid invigningstillfället är att idrottsborgen i framtiden skall vårdas på samma goda sätt som hittills till glädje för publiken och de aktiva idrottsutövarna. Så kommer säkert även att ske för Strömvallens historia är i stort sett stadens egen idrottshistoria.

Jörgen Björk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar