tisdag 28 juli 2015

Flax – en segelbåt med stil

Varje båt i sällskapet registrerades noggrant.
Visst är det vackert? Certifikatet som Hudiksvalls segelsällskap utfärdade för segelbåten Flax 1907. Det tryckta certifikatet är omsorgsfullt utformat och ifyllt med en oklanderlig handstil, men så var det också Flax ägare själv som höll i pennan. Flax ägdes nämligen av banktjänstemannen E Johansson som också var kassör i Hudiksvalls segelsällskap.

Segelsällskapet har vårdat sig om sin historia. Arkivet spänner från 1886 till nutid och finns bevarat i Arkiv Gävleborg. I arkivet finns bland annat tävlingshandlingar. Av dem kan vi läsa ut att Flax kämpade på rätt länge.  

På 20-talet ägdes hon av A Karlsson och var då en av 20-talet båtar registrerade i sällskapet. Karlsson och Flax seglade hem vinsten i ”Guldsmed Lundins vandringspris” tre gånger. Först 1922, därefter 1923 och 1925. Tävlingsbanan gick via Enbärsskär, Aftonvardsskär, Olmsundet och åter till Enbärsskär. Tredje vinsten innebar att Flax bärgade pokalen för gott. Samma år vann hon dessutom pris i ”Vikingahornet” och året därpå ”Joh Lundholms vandringspris”.

Sista gången hon återfinns i handlingarna är 1928. Den 15 juli det året deltog Flax i klassen ”Omoderna fartyg” i en seglats Agön runt. Flax med seglaren Sven Persson fick pris för ”strapatsfull segling”, en motivering som uppfanns för dagen för den är antecknad för hand i en i övrigt maskinskriven prislista. Vad som hände kan vi bara fantisera om.
Ulla Ejemar 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar