tisdag 10 juni 2014

Cykla med Hudiksvalls Bicycleklubb

Hudiksvalls Bicycleklubb. Stadgar från 1895.
Redan 1895 antog Hudiksvall Bicycleklubb sina stadgar, vilket var 64 år före Hudiksvalls Cykelklubb bildades. Enligt stadgarna skulle bicycleklubben anordna sällskapsturer, större och mindre tävlingar, ge råd och upplysningar till nybörjare vid inköp av maskiner och vid de första övningarna, samt informera medlemmarna om trafikregler och hävda hjulmännens rättigheter. Klicka här för att läsa stadgarna som PDF!

Trafikregler för velocipedåkare vid seklets slut

Sist i bicycleklubbens stadgar finns en allmän kungörelse med trafikregler och aktuella bötessummor vid brott mot reglerna för velocipedåkning på länets landsbygd daterad 1895. Där kan man läsa att velocipeden skulle vara utrustad med ringklocka och tänt ljus i lykta, att tävlingsåkning med velociped var förbjudet på allmänna vägar, och om gällande regler när medtrafikanter färdades med häst, som att ringa med ringklockan för att förvarna om omkörning av ekipaget. Bötessummorna vid förseelser var mellan 5 och 50 kronor.

Cykeltävling med långsamhetsåkning

Den 29 augusti 1897 anordnade Hudiksvalls Bicycleklubb en tävling i hjulsport. Det kan man läsa om i nummer 38 av "Tidning för idrott" från 1897. Artikeln rapporterar att vinnaren i 5000-metersloppet var J. Florén på tiden 9.54.3/5. I den kanske lite oväntade grenen 150 m långsamhetsåkning "lyckades E. Johansson tänja ut tiden till 6.11.1/5".
Camilla Larsson

Tidning för idrott 1897 nr 38.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar