Böcklingfärs,
panerad och stekt i njurtalg. Se där har vi receptet på ”böcklingkotletter”. Då
kanske Norrlandsmusslorna, som mest liknar små pajer med purjo och böckling,
känns mer anpassade till dagens matvanor.
Böcklingkotletterna
och Norrlandsmusslorna är två av alla de recept som återfinns i Gävlefisks arkiv.
Recept från 1944 ur häftet "Receptsamling för fiskrätter". |
Gävlefisk,
eller mer korrekt Producentorganisationen Gävlefisk ekonomisk förening,
startades formellt 1935. Organisationen har förändrats och bytt namn flera gånger och den omfattar sedan länge inte enbart Gävlekusten utan sträcker sig från
Uppland till Västerbotten.
Meningen
var – och är – förstås att värna medlemmarnas intressen. Ett sätt att
göra det är att uppmuntra oss konsumenter att äta fisk!
I Gävlefisks
arkiv finns bland annat receptböcker och tidstypiska annonser.
Annons från 1943 som pekar på fiskets betydelse i ransoneringstider. |
Mitt under
brinnande världskrig, 1943, påminner annonserna om att ”fiskerinäringen är av
oskattbart värde för folkförsörjningen”. När många andra varor var ransonerade
fanns i alla fall strömmingen att ta till och då var det en fördel om husmödrarna kunde få tips om hur den skulle varieras.
När kriget tog slut och importen åter tog fart blev det tuffare för fiskeriet och strömmingen, det gällde att anpassa sig till nya tider. 1955
dyker den frysta fisken upp. I annonser i Gefle Dagblad och Norrlands-Posten lanseras ”maskinrensad” strömming i paket.
1955 lanserade Gävlefisk fryst strömming. |
Arkivet innehåller också foton, som på den snygga firmabilen här nedan fotograferad framför slottet i Uppsala.
Ulla Ejemar
Gävlefisks bil fotograferad av Östlings foto. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar