torsdag 25 februari 2016

Vila för trötta mödrar

Aftontidningen gjorde 1944 ett reportage från Vadtorp och berättade om Anna.
Anna sitter och stickar, det är första gången hon har semester. Första gången sedan hon gifte sig för 40 år sedan som hon äter mat hon inte lagat själv och sover i en säng någon annan bäddat.
Tidningsklippet återfinns i arkivet från ”Föreningen kvinnornas semesterhem Vadtorp i Gävleborgs län”.  Föreningen har lämnat efter sig ett omfattande arkiv som berättar om hur husmödrar för första gången i sitt liv fick ”bara vara” som vi säger i dag.
Vadtorp utanför Söderhamn öppnades 1937 av Gävleborgs socialdemokratiska kvinnodistrikt. Behovet av att hitta ett ställe där ”trötta mödrar” fick vila hade diskuterats i åratal. Men hur skulle man få fram pengar?
Inez Wickström skulle bli legendarisk för sin insats för s-kvinnorna och Vadtorp. Hon fick ansvaret att förverkliga idén om ett semesterhem. Ett intensivt samlande började; kvinnoklubbar, arbetarkommuner, fackföreningar och kooperativa föreningar bidrog med belopp om tio, tjugo och femtio kronor.
Inez Wickström omgiven av personal och besökare på Vadtorp. Inez är kvinnan med vitt hår. 
1937 kunde man så för 5 000 kronor köpa Vadtorp av rådmannen Magnell. Fyra rum i huvudbyggnaden och två mindre stugor på gården. Elektriskt ljus och telefon.
Redan första sommaren fick 51 kvinnor chans till två veckors semester var.  De fick gå till dukat bord, de vägdes vid ankomst och vid avresa – meningen var att de skulle gå upp i vikt av den rikliga och goda maten. Lite underhållning ingick i vistelsen, mycket sång, en tur med roddbåten och kaffe i trädgården.

Inez Wickström tittar ut över gården med vilande kvinnor en fin sommardag.
Närmare 7 000 kvinnor från länet hann fira semester på Vadtorp under storhetstiden som varade fram till 60-talet. I slutet av 70-talet avvecklades verksamheten.  
Inez Wickström var ordförande ända till 1973. Hon kallade sig ”Hälsinglands största tiggerska”, för arbetet med att samla in pengar tog inte slut i och med starten. Under alla år fortsatte insamlandet. Hon sökte pengar hos myndigheter och olika fonder liksom från arbetarrörelsens organisationer. Företag kunde också bidra, Perstorp sponsrade till exempel med en gratis leverans av nymodigheten ”Perstorpsplattan” när köket skulle rustas.
Vadtorp var inte landets enda semesterhem för kvinnor. S-kvinnorna öppnade sitt första 1931 i Västmanland. Svenska landsbygdens kvinnoförbund och Röda korset hade också semesterhem för kvinnor. Bidrag till resa och uppehälle kunde kvinnorna få från sin kommuns barnavårdsnämnd, från sin kvinnoklubb eller någon annan förening.
"Kärleken är hävstången till allt stort" står det på tavlan som hängde på Vadtorp.
Orden var en ledstjärna för Inez Wickström.
Ulla Ejemar



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar