måndag 26 februari 2018

Svea-bion lockar med Snoddas

Arkivet från Svea-bion i Lörstrand utanför Järvsö.
I februari 1953 visar Svea-bion i Lörstrand ”Musketörernas söner” och ”Möte med livet” men den verkliga publikdragaren blir ”Flottare med färg”. Bion kör två föreställningar samma dag, 105 vuxna och 71 barn ser filmen med Gösta ”Snoddas” Nordgren.

”Snoddas” var ingen skådespelarbegåvning, hans roll var inte stor men det gjorde kanske inte så mycket för man fick höra honom sjunga ”Flottarkärlek”. 
Redovisningen visar hur många som såg "Flottare med färg".
Klicka på bilden för att se den i större format.

Utomhusscenerna med flottarna hade dessutom spelats in vid Ljusnan. Filmens hade urpremiär i Hälsingland. Den visades samtidigt i Hudiksvall, Bollnäs och Ljusdal. Enligt Svensk Filmdatabas var minst 17 kopior av filmen i omlopp, intresset var svalt i storstäderna men desto större ute på landsbygden.

Godtemplarhuset i Lörstrand byggdes 1935 och byggdes till tjugo år senare.
1976 kunde inte logen behålla huset längre.
Svea-bion drevs av IOGT-logen 4699 Syskonringen. Filmerna visades i Godtemplarhuset som byggts 1935. I arkivet finns kassabok och andra noteringar som berättar om biografen, vilka filmer som visades, hur många som löste in sig och inte minst hur mycket nöjesskatt man måste betala.

I arkivet finns namnen på alla visade filmer i bokstavsordning.
Under E finns titlar som "En bil kör norrut" och "En fästman i taget". 
Nykterhetsrörelsen drev många biografer som Svea-bion runt om i länet. Orter som kan nämnas är Bergsjö, Lingbo, Åmot, Hedesunda, Njutånger och givetvis Ockelbo, där ”Gotan” fortfarande visar film även om ägaren i dag är en annan.

Tack vare nykterhetsrörelsen, och även Folkets hus-rörelsen, kunde landsbygdens invånare få del av filmutbudet. Samtidigt gav filmvisningarna föreningarna inkomster som behövdes till driften av ordenshus och Folkets hus.
Ulla Ejemar

Mer om ”Gotan” finns att läsa här 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar