fredag 21 februari 2020

Vinn en vallaburk och fira med en semla!

Fotograf Evert Jäderberg fångade flickan med fettisdagsbullen 1951, men visst verkar det vara snålt med grädde? Foto ur arkivet från J-berg i Arkiv Gävleborg.
Vad ska man göra för att förtjäna sin semla? I många år ansågs fettisdag vara ett utmärkt tillfälle att få skolungdomen att röra på sig. I Gävle, Söderhamn och säkert på fler ställen ordnades skidtävlingar för eleverna, tävlingarna avslutades ofta med just semla och mjölk.

Fettisdagstävlingen 1951 slog rekord med 715 deltagare. Foto: Evert Jäderberg.
I Gävle gick spåren kring Rödjningen och Folkparken i Sätra, det var också där tävlingarna startades i början på 1900-talet. Exakt när vet vi inte, men 1912 donerade läderfabrikören Emil Matton 2000 kronor till Gefle idrottsförening lagom till klubbens 30-årsjubileum. Räntan på kapitalet skulle enligt donationen gå till ordnandet av ”Skolungdomens Fettisdagstäflingar”.  

Donationsbrevet finns i Gefle IF:s arkiv. Där framgår att tävlingarna var avsedda för gossar som fyllt tio men inte fjorton år. I blyerts är senare tillagt att även flickor fick vara med. Ett äldre foto taget vid Rödjningen visar att flickor också skidade, även om fler verkar ha tagit med sig spark.

Äldre foto en fettisdagstävling vid Rödjningen. Foto ur arkivet från Gefle IF:
De 20 bästa skidåkarna i varje klass belönades med en pokal eller något mer praktiskt som en burk valla, en termos, ett par stavar eller vantar.
Gefle IF har sparat prislistorna från tävlingarna. Här en från 1935. 
Emil Matton tänkte sig att Gefle IF kanske inte skulle finnas för evigt. I sitt donationsbrev skrev han att om föreningen skulle läggas ner ville han att räntan från fonden skulle gå till inköp av skidor till Gävles folkskolebarn. 
Ulla Ejemar
Donationsbrevet från Emil A Matton finns bevarat i arkivet.
Artikel i Arbetarbladet från 13 februari 1951.
Bilden nedan bevisar att eleverna kunde få rejält med grädde på bullen. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar