torsdag 22 mars 2012

I ur och skur med FriluftsfrämjandetOmslag till Skid- och friluftsfrämjandets
 årsskrift 1944

 1892 bildades Riksföreningen för skidlöpningens främjande i Sverige. Organisationen har hetat Skidfrämjandet, Skid- och friluftsfrämjandet och heter idag kort och gott Friluftsfrämjandet.

Ursprungligen var det skidorna som stod stod i centrum, att rädda fosterlandets äldsta och ädlaste idrott, men sedan dess har verksamheten vidgas till alla aspekter av friluftsliv, idag driver föreningen även Ur- och skurförskolor. I vårt län har det funnits avdelningar av Friluftsfrämjandet sedan 1930-talet.

När skidfrämjandets Hoforskommitté bildades 1937 beslutade man snabbt om att sätta igång ganska stora projekt, t ex anläggning av ”spår på ca 8 km i lämplig, trevlig Hoforsterräng” och att bygga en ”träningsbacke i förening med mindre hoppbacke i utkanten av Hofors”.

Hoforsbacken krävde flera år med hårt arbete, som stubbrytning, innan den var helt klar 1942. Om du klickar här kan du läsa om den första slalomtävlingen i Hofors 1942!

På skidfrämjandets program stod också utflykter, kurser, fjällresor, skidslöjdspropaganda, att anlägga vandrings- och kanotleder och inte minst att bygga och/eller förvalta stugor, liftar och linbanor. I Hofors byggde man en stuga vid slalombacken och i Ockelbo Rönnåsstugan som invigdes 1946. Bollebergsgården i Bollnäs och Gårdtjärnsbergets skidstuga i Edsbyn är andra exempel på anläggningar som drivits av friluftsfrämjandet.
Tips på arkiv:
Friluftsfrämjandet, Hälsinglands distrikt
Friluftsfrämjandet, Gästriklands distrikt
Lokalavdelningar i Hofors, Ockelbo och Bollnäs
Mycket av friluftslivets historia finns också i turistföreningars och idrottsföreningars arkiv

Pressklipp 1939 ur Friluftsfrämjandet, Hofors arkiv

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar