lördag 19 mars 2016

Spiksmeden i Oslättfors

Avräkningsböcker från Oslättfors bruk.
På bruken fördes bok över det mesta. Arbetsprestationer, löner och inköp i brukshandeln noterades noga av bokhållarna. Den som har bruksfolk i sin släkt kan med lite tur skapa sig en levande och detaljerad bild av enskilda bruksarbetares liv. I Arkiv Gävleborg finns arkivet från Oslättfors bruk.

Bruksarbetaren Carl Pierrous namn är prydligt texat högst upp i avräkningsboken för 1880. Vi får veta att han i december 1879 fått ut 40 kronor i kontant lön och att han köpt råg, korn, malt, salt, strömming och till och med lite fläsk i brukshandeln.

Carl Pierrou är spiksmed, en flitig och sådan. Han tillverkar massvis med furuspik, båtspik, ekespik och ”railspik”. Det sistnämnda bör rimligen vara avsett för järnvägen.

Ett uppslag i avräkningsboken över Carl Pierrou. Klicka på bilden för en större version!
Bruket är ett eget samhälle som är självförsörjande på mycket, man har både ladugård och trädgårdsodlingar. Det förs givetvis bok också över dem. 
Av bokföringen från handelsträdgården framgår att familjen Pierrou köper vitkål, kålrötter, morötter, purjolök och även kryddor som mejram och persilja. I kontot över köttförsäljningen kan man se att Carl Pierrou är en av dem som köper en del av ”skomakare Åsbrinks ko”. 
Ulla Ejemar


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar