tisdag 23 oktober 2012

Aftonskolan i Strömsbro

I januari 1913 gick det ut ett upprop i Strömsbro, utanför Gävle, om startande av en aftonskola "för kunskapstörstande män och kvinnor inom arbetarklassen". Det fanns redan föreläsningsförening, studiecirklar och ett bibliotek i ordenshuset i Strömsbro, så kunskapstörsten var tydlig i detta samhälle där få hade möjlighet till skolgång efter folkskolan.

Närvarolista för elever i elektricitetslära 1918
 Första terminen kunde man erbjuda studier i välskrivning och räkning. Styrelsen för aftonskoleföreningen menar att genom att man bevistar kurserna kan man skaffa sig kunskaper som blir "ett kraftigt vapen i den allt hårdare blivna kampen för tillvaron".

Osökt går tankarna till idag, då vi har en mycket mer omfattande formell utbildning för alla oavsett bakgrund, men där det ändå blir allt viktigare att ha de rätta kunskaperna i kampen om jobben. Då spelar det fortfarande roll vilken bakgrund och klass du kommer ifrån...


Uppropet som kallar till studiearbete! Bildningsrörelsen var stark i Strömsbro, tricotstickerskan Henrietta Nordman, en av de som skrev under uppropet, var t ex en flitig biblioteksbesökare och mycket aktiv i nykterhetslogens studiecirkel.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar