torsdag 13 november 2014

Tidningen Morgonbris fyller 110 år!

Måndagen den 14 november 1904 gavs det allra första numret av tidningen Morgonbris ut - en tidning för kvinnor av kvinnor.

Oktobernumrets framsida 1916 illustrerar hur mängden livsmedel man kan köpa för en viss summa pengar minskat rejält mellan 1914 och 1916. Klicka för större bild.


Kvinnornas fackförbund (KvF) startade tidningen, som senare togs över av socialdemokraternas kvinnoförbund.

Morgonbris tog upp dagsaktuella frågor, alltifrån textilarbeterskornas arbetsvillkor och kampen för rösträtt i Storbritannien, till rapporter från lokala kvinnoklubbar runt om i Sverige.

En liten intressant artikel i marsnumret 1915 visar till exempel resultaten av en undersökning om skolbarns frukostvanor. 24.020 barn i Stockholms folkskolor hade under samma dag tillfrågats om vad de ätit till frukost. De flesta barnen hade druckit kaffe och ätit bröd eller smörgås hemma innan de gick till skolan. Den näst vanligaste frukosten var choklad med bröd eller smörgås. 77 av de tillfrågade barnen kom till skolan utan att ha ätit någonting alls.  

En intressant artikel i Morgonbris nr 3 från 1915 beskriver vad skolbarn äter till frukost. Klicka för större bild.

Idag är Morgonbris en medlemstidning för S-kvinnor och utkommer fyra gånger per år. I Arkiv Gävleborgs bibliotek hittar du tidningen Morgonbris från 1915 till 1919.

Camilla Larsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar