onsdag 15 juli 2015

O-ringen i Hälsingland 1981

6052 ekipage med ca 18 000 människor bodde på campingen på Moheds flygfält under O-ringen 1981. Väntan på incheckning var 3 timmar som mest.
Ett myller av människor, bilar och inte minst husvagnar när Moheds flygfält var centralförläggning för O-ringen 1981. I Hälsinglands orienteringsförbund finns tävlingen mycket fint dokumenterad med alla organisationskommittéernas protokoll och redogörelser, resultat, pressklipp, bilder och trycksaker.

Mohed har stått värd för världens största orienteringstävling två gånger sedan dess, men inte varit nära de drygt 20 000 deltagare som var med 1981. (Toppnoteringen hittills är Falun 1985 med 25 000 deltagare). Barnpassning, kiosker, disko i flyghangaren, matservering, dusch- och toalett, sjukvård, bussar till etapperna, cykeluthyrning, gudstjänster. Vilket jobb orienteringsförbundet och de lokala idrottsklubbarna lade ner!

Så var det ju själva tävlingen också. Etapperna gick i Alfta, Bollnäs, Hudiksvall och två i anslutning till centralorten. Nytt för året var att etappernas data skyndsamt fraktades till datacentralen på Statt i Söderhamn med hjälp av Bollnäs motorcykelklubb! Det var före de trådlösa nätverkens tid...
Lisa Engström
Dekal ur Hälsinglands orienteringsförbunds arkiv
Mängden husvagnar ökade markant för varje år vid den här tiden. Köbildning mellan Bergvik och Mo.
Menyn på idrottsgården skrevs ut på fem språk. Bl a serverades Saucisse Stroganoff. Klicka för en större bild!

2 kommentarer:

  1. Datacentralen låg i Västra skolan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Uppgiften fanns i Söderhamnskuriren, men det verkar knasigt! Tack för rättning och tack för att du läser/ Lisa

      Radera