tisdag 4 augusti 2015

På utflykt med Afrodite

Besättningen på Afrodite njuter av smörgåsbord på väg
till tävling i Söderhamn. Bild ur Gävle segelsällskaps årsbok 1906.
Gävle segelsällskap firar 135-årsjubileum i år. Föreningen som är landets nästa äldsta segelsällskap bildades 1880. Det var mitt i smällkalla vintern, 27 februari, som ett tiotal herrar samlade i en klubblokal i Stadshuset bestämde sig för att starta sällskapet. 

I Stockholm fanns redan ett segelsällskap och Gävle som var en framstående sjöfartsstad ville inte vara sämre. Det är kanske inte förvånande att skeppsbyggmästaren O A Brodin valdes till GSS första ordförande. Titlarna avslöjar att det var stadens bättre bemedlade som anslöt sig.  Det var många grosshandlare, doktorer, köpmän, direktörer och konsuler i medlemsregistret. Redan vid första mötet bestämde man sig för att försöka få fram pengar så att man kunde bygga ”lämpliga båtar” för sällskapets räkning.

Något klubbhus hade man inte i början. 1900 fick man låna en bod i kolerasjukhuset på Kullerharen.  Det gick utmärkt till 1904, då man hastigt fick utrymma boden när en smittkoppsepidemi bröt ut och Kullerharen behövdes för mer angelägna ändamål.
Året därpå väckte juveleraren David Wahlberg idén om att bygga ett klubbhus på Huseliiharen. Sedan gick det snabbt. Medlemmarna samlade ihop pengar och gåvor till huset som stod klart 1906 och som fortfarande är segelsällskapets hem.

Föreningen vårdar sig om sin historia och har ett omfattande arkiv i Arkiv Gävleborg, där ingår flera jubileumsskrifter. I en av dem kan vi läsa om utflykten med Afrodite till Söderhamn sommaren 1906. 3 augusti gav man sig av, besättningen bestod av ”Ivar-bryggare”, ”Goldstein” och ”Näfver” med flera.  
Afrodite i aktion. Bild ur Gefle segelsällskaps årsskrift 1901.
Vädret var sådär: ömsom stilla, ömsom vind och regn, vilket inte hindrade att man dukade fram smörgåsbord i salongen.
”Det vore synd att säga att vi sleto ont” konstaterar ”Breakfast” som skrivit rapporten från färden.
”Sedan biffstekar, kotletter och jordgubbar vederbörligen inmundigats, njöto vi vårt kaffe och en snugga, dragande oss på däck.” Det enda som störde friden för herrarna var disken som de inte kom undan.
Väl framme i Segelvik fick de kolla in Söderhamnarnas ”nya präktiga klubbhus, skänkt av disp. Granström”.  Dagen därpå var det tävling mellan båtar från Söderhamn och Gävle. Afrodite kunde vända hemåt med en silverpokal.
Ulla Ejemar

Afrodites igenkänningsflagga syns längst upp till höger. Klicka på bilden så blir den större!
Fartygsregister från 1906. Klicka för större bild!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar