fredag 25 januari 2013

Den solidariska cigarren

Sommaren 1900 bröt en allvarlig konflikt ut på den Rettigska tobaksfabriken i Gävle när närmare 200 anställda gick i strejk med krav på bättre villkor. Under hösten samma år, som en direkt följd av konflikten på Rettigs, startade den kooperativa cigarrfabriken Fram sin verksamhet. 

Från tobaksproduktionen i Frams lokaler på
 Vågskrivaregatan i Gävle

Om man hyste några förhoppningar om att på allvar kunna utmana Rettigs är svårt att säga. Syftet var i första hand att sysselsätta de strejkande arbetarna så länge konflikten pågick. Att Fram genomsyrades av en socialistisk kampvilja framgår av namnen på de produkter man saluförde. Eller vad sägs om cigarrerna Solidaritet och Karl Marx? 

Rettig försåg bourgeoisien med cigarettmärken som H. M. Konungens jaktklubb, Segelsällskapet i Gefle No 37 och Diamant No 102. Uppstickarens motsvarigheter hette Hej, Hallå, Sport och Chic. Det skulle uppenbarligen vara full fart framåt när arbetarna själva tog kontroll över produktionen. Ut med det gamla, in med det nya!

I det lilla men innehållsrika arkivet efter fabrikens verksamhet 1900 - 1915 finns protokoll, årsberättelser, räkenskaper, trycksaker och fotografiet ovan.
Jörgen Björk

Priskurant från Kooperativa cigarrfabriken Fram – ”arbetarnes egen fabrik”. I sortimentet hittar vi cigarrer med namn som Karl Marx och Solidaritet.

Priskurant från Kooperativa cigarrfabriken Fram. Någon på fabrikskontoret har nedtecknat arbetskostnaden för varje produkt. De handgjorda varorna är i allmänhet väsentligt dyrare att tillverka än de maskinformade. Klicka för att se större dokument!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar