måndag 27 maj 2013

Damer mot gubbar i hälsingefotbollen

Fotbollsfest i Voxnabruk 1932.
Klicka för större bild!
Den 25 september 1932 var det upplagt för fotbollsfest på idrottsplatsen i Voxnabruk. Mötet mellan Voxna IF och Arbrå BKs reservlag som rimligen borde ha varit huvudattraktion hamnar lite i skymundan. I stället är det den inledande uppvisningsmatchen som ges störst affischutrymme - Voxna Oldboys tar sig an ett lag helt bestående av damer.

Att kvinnor spelade fotboll så tidigt som 1932 var i och för sig inte helt sällsynt. Oftast var det, precis som i det här fallet, fråga om jippoartade matcher mot manliga veteraner. Det råder ingen tvekan om att oldboysen tar det hela på skämt. Om inte annat så framgår det av laguppställningen där man hittar "artistnamn" som Patron, Tysken, Mjölnaren och Montörn. Den som ska döma matchen är Målarn som följaktligen kan titulera sig domherre.

  
Bild tagen omkring 1920. Fotbollsmatch på Kotorget i Hudiksvall mellan ett damlag och ett veteranlag.

Ett dam- och ett gubblag möts i Färila idrottspark 1942. Klicka för större bild!
Den 16 augusti 1942 kunde man roa sig med att se damer och gubbar drabba samman på fotbollsplanen i Färila. Att marknadsföra tillställningen som "tidernas fotbollsmatch" och "ädel kamp" är naturligtvis ironiskt menat. Skämttävlingar, dragkamp, och fri gammal dans till musik av den populära dansorkestern Orion från Ljusne fanns också med på programmet för den här höstfesten.

Bosse Callström, "Sveriges skickligaste vibrafonist", uppträder i Strömsbruk lördagen den 27 augusti 1955. Dagen därpå blir det handbollsmatch mellan damer och gentlemen. Klicka för större bild!
Handboll hör i och för sig till de lagsporter som tidigast etablerade sig som seriös tävlingsidrott för damer. Redan på 1940-talet utövades sporten i organiserad form av såväl män som kvinnor. Men i Strömbruk 1955 verkar damhandboll fortfarande betraktas som lättsam underhållning. Som uppvärmning inför söndagens seriematch i fotboll bjuds idrottstävlingar, skämttävlingar och handboll mellan damlag och The Gentlemen Tigers.

Genombrottet för damfotboll i Hälsingland kom 1971 när det första distriktsmästerskapet genomfördes. Hudikvalls ABK vann den gången genom att slå Arbrå BK i en rafflande final. Man får ge Hälsinglands Fotbollförbund rätt när de i sin årsberättelse för 1971 skriver: "säkert är att damfotbollen kommit för att stanna".
Jörgen Björk

Hudiksvalls ABK, distriktsmästare 1971. Stående från vänster: Lagledare Rune Granath, Annika Larsson, Lena Sjödin, Birgitta Olsson, Elisabeth Wannberg, Mona Larsson, Monica Strömbom. Knästående från vänster: Inger Skoog, Eva Forsgren, Sigrid Jonsson, Ingrid Thiman, Lena Hjalmarsson, Monica Johansson, Birgitta Nilsson.


1 kommentar:

  1. Fantastiskt! Hemma hos Åsa Perzon, dotter till Sigrid Nordkvist (en av gracerna), har Conny Forsell hittat ett foto från fotbollsmatchen i Voxna Bruk. Vi har fått veta att Sigrid var en duktig skidåkare som bl a vann lag-SM med Edsbyns IF 1944 samt att Målarn (domherren) egentligen hette Elis Bohman. Tack för upplysningarna!
    Jörgen Björk


    SvaraRadera