torsdag 6 februari 2014

Seglaren Sleven Säfwenberg

Bandyspelaren, boll- och klubbfabrikören och seglaren Sleven Säfwenberg skriver till styrelsen för Gefle Segelsällskap angående sina vandringspriser.
Som bandymålvakt i IFK Uppsala blev Sven Otto "Sleven" Säfwenberg snabbt legendarisk. Meritlistan med bland annat 7 SM-guld talar naturligtvis för sig själv. Men för sin samtid verkar han ha varit lika känd för sitt excentriska sätt och inte minst sin karakteristiska matchdräkt där en sliten ylletröja och en gammal skolmössa var viktiga beståndsdelar.

Vid sidan av idrottskarriären sysslade Säfwenberg med att tillverka och sälja sportartiklar, främst bandyklubbor och bollar. På 1930-talet flyttade Slevens boll- och klubbfabrik in i en källarlokal på Södra Fältskärsgatan 5 i Gävle - ett stenkast från där Arkiv Gävleborg håller till idag.

Sven "Sleven" Säfwenbergs dödsruna i Neptunkryssarsällskapets jubileumsskrift 1950. Klicka för större bild.
Säfwenberg fortsatte med sitt idrottande i stort sett fram till sin död 1950. Under 1930- och 1940-talet visade han sig vara en mycket skicklig seglare. Dödsrunan ovan ger en antydan om hur framgångsrik den forne bandymålvakten blev i sin andra sport. Men att Sven Säfwenbergs idrottsmannagärning är (var) känd framför allt bland seglarna, det kan väl inte gärna stämma.
Jörgen Björk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar