fredag 21 mars 2014

Det är dom små, små detaljerna som gör det...


Sista dagen på arbetsveckan ägnas åt att ta hand om nyinkomna fanor och standar.

Standaret jag tar ur sitt fodral och rullar upp är en fröjd för ögat, IOGT-NTO lokalförening 155 i Hudiksvall har lämnat sitt gamla samlingstecken till oss. Baksidan är lika vacker som framsidan, med applikationer och broderi, vackra färger och ett hantverk utöver det vanliga. En jordglob med IOGT applicerat på tvären och texten "Vårt mål rusdrycksförbud" på en gul bakgrund. Men det som drar blicken till sig är dom vackra blomrankorna, förställande vallmo och en blomma som jag inte kan ge namnet på, gjorda på de mest fantastiska sätt man kan tänka sig.

Framsidan är målad på blå bakgrund, i mitten, en oval förställande en båt med människor i, styrande mot en fyr och räddningen. Runt ovalen finns vackert målade blad och ett band med årtal för logens bildande (1882-06-09). Högst upp på standaret står namnet "IOGT logen 155 Räddningsbåten" också målat på ett band.

Kostnaden för standaret var 110 kronor och det tillverkades 1907. Den 22 mars 1908 invigdes det i logen.

Konstverket har Ida Mellgren, fankonstnär och fotograf samt hennes syster Matilda Mellgren tillverkat. Mellan åren 1881 - 1915 gjorde Ida flera hundra fanor och standar till olika organisationer. Ida målade och Matilda stod för dom vackra broderierna. Idas signum är blad- och blomornamenten i silver och den höga kvaliteten på tyget. Sidentygerna importerades från Frankrike.

 Det känns som en ynnest att få ta hand om konstverket och se alla vackra detaljer. Jag undrar över hur lång tid det tog att göra det, vad pratade systrarna om när dom jobbade... ja listan kan göras lång med frågor. Nu får det fina standaret en plats i vår samling av fanor och standar.
Agnetha Nellfors     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar