onsdag 24 juni 2015

10 000 såg simstafetten i Gavleån

Bild från starten av loppet med alla nio mössorna guppandes bredvid varandra i vattnet. Man ser verkligen att det var massor av folk i farten. Bild ur Gefle IFs arkiv.
"Den beramade propagandasimningen" som den kallades i pressen ägde rum den 15 augusti 1920. Platsen var Gavleån, eller Storån som den benämndes i programmet. Starten gick strax nedanför Gammelbron och målgången var vid restaurang Fenix nere vid hamnen. Fem sträckor med en längd av 125 till 600 m skulle avverkas av de 9 lagen.

Färgen på mössan var givetvis den viktigaste informationen till publiken som skulle följa tävlingen. Ur programbladet som finns i Gefle IFs arkiv, tävlingshandlingar.
 När starten gick för simmarna uppstod ett veritabelt gatlopp på land. Alla tänkbara utrymmen längs kajer, broar och tvärgator var fyllda med folk, 10 000 beräknade Gefle Dagblad. Alla ville först till nästa bro för att följa loppet. "Det unga Gefle var förstås flinkast i benen men även en mängd äldre män och kvinnor med tävlingsivern lysande ur ögon förflyttade sig med oanad fart" rapporterar Gefle Dagblad.

De svartvita bilderna gör tyvärr inte badmössorna rättvisa! Kanske är detta Müntzing för Gefle IF s lag I i ljusblå mössa som närmar sig mål som segrare? Bilden ur Gefle IFs arkiv.
På sträckan Rådmansgatan - Kopparslagaregatan tog Gefle IFs lag I ledningen och behöll den sedan hela vägen. Sluttiden blev 23 min 51,8 sek. Nästan minuten efter kom GIFs andralag och trea blev Brynäs IF lag I. Det enda laget som inte var en idrottsförening, Gefle Åkerredskaps verkstadslag kom i en rafflande sekundstrid in på sista plats. Hela resultatlistan, med tider, priser och deltagare, läser du som en PDF här! 
Prisutdelning blev det på Furuvik samma kväll.
Lisa Engström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar