tisdag 30 juni 2015

Fotboll till varje pris

SIF mötte GIF varje år vid 1900-talets början. Från 1901 finns inga fotografier, den här mycket ljusskadade bilden är tagen 1904. Söderhamns IF hade då nyligen inskaffat nya helsvarta dräkter. Bilden ur Gefle IFs arkiv.
"En resa som trots sina obehag hör till de trevligaste Söderhamnsidrottarne någonsin gjort", ägde rum i september 1901. Söderhamns IFs fotbollslag klev tidigt på morgonen på ångaren Fram för färd till Gävle i det vackra vädret. Med resan blev inte så behaglig som man tänkt. Fyra timmars uppehåll på Tuppen på grund av dimma gjorde att laget kom fram strax före avspark och mycket hungriga.

Motståndet var svårast tänkbara. Gefle IFs lag hade flera år i rad tagit hem motsvarigheten till svenska mästerskapet, von Rosens pokal. Att hungriga och trötta möta Sveriges bästa fotbollslag var inte det lättaste och det blev också förlust med 9 - 0.

Söderhamn och Gefle idrottsföreningar mötte varandra i fotboll varje år under det tidiga 1900-talet, både i Gävle och Söderhamn. År 1900 blev siffrorna 12 - 0, så Söderhamnarna kände sig ganska nöjda med resultatet 1901. Pressen noterar också att SIF blivit bättre och skyller också en del på skillnaden i ålder och fysik då "så godt som alla medlemmar af laget äro små byggda och stå ej i proportion till geflelagets kraftigt byggda män"

Efter en festmiddag på Viktoria börjades hemresan vid 10-tiden. Tjockan tvingade båt och passagerare att tillbringa natten på öppna havet, de flesta under en filt på däck. Det är hårt att vara fotbollsspelare!
Hela det roliga referatet av resan i Söderhamnskuriren 25/9 1901 kan du läsa nedan eller öppna som en PDF-fil här!
Lisa Engström


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar