tisdag 29 september 2015

Fransar och paljetter i arkivet

Dekoren kan vara rik på regalierna.
Vad är det där?  De färgglada ”löskragarna” med guldfransar och paljetter i väcker alltid samma nyfikenhet hos våra besökare.
Svaret: Det är regalier använda inom nykterhetsrörelsen IOGT. I Arkiv Gävleborg finns regalier från ett 40-tal föreningar i länet. Regalierna kan vara vita, blå, lila eller röda och försedda med olika symboler. Färgen visar vilken grad eller roll medlemmen hade i logen.

Nykterheten var förstås viktigast, men på mötena höll man inom IOGT särskilt i början hårt på ceremonier och ritualer och där spelade regalierna en roll. Den röda färgen bars av "tjänstemannen" som ledde mötena. Uppdraget cirkulerade bland medlemmarna för att så många som möjligt skulle lära sig mötesteknik och att tala inför gruppen. 

Första IOGT-logen i Sverige bildades i Klippan 1879 på initiativ av Bjuråkersfödde Olof Bergström som importerade rörelsen med sitt krav på absolut nykterhet från USA. Rörelsen växte snabbt, inom något år fanns loger runt om i Sverige. 
Medlemmar i IOGT-logen Mjölner 291 i Alfta med regalier.
I Alfta bildade tolv bybor redan 1882 IOGT-logen Mjölner 291. Bilden här ovan med männen iförda sina regalier kommer just därifrån. Logen hade en omfattande verksamhet med studiecirklar i skönlitteratur och kommunalkunskap, musikförening, sjuk- och begravningskassa, bibliotek och mycket mer. Den var också med om att under några år driva en konsumtionsförening i Näsbyn. Att den hade ett eget ordenshus var en självklarhet.

Förkortningen IOGT står för Independent Order of Good Templars och senare International Order of Good Templars. IOGT var från starten uppbyggd just som en orden. Andra nykterhetsorganisationer som Nationalgodtemplarorden och Templarorden var organiserade på liknande sätt.

Betoningen på ritualer och ceremonier tonades med åren ner. 1970 gick IOGT och NTO samman och då övergav man ordensformen. I dag är IOGT-NTO en ”vanlig” förening
Ulla Ejemar

Blått är andra gradens färg.
Tro, hopp och kärlek är symboler för IOGT-rörelsen.

2 kommentarer:

  1. NGTO och TO var organisationer som slogs sig ut ur IOGT vilket gör att det inte bara var andra nykterhetsrörelser som var uppbyggda på liknade sätt, utan var starkt kopplade till IOGT. Speciellt när NTO slog sig samman med IOGT och skapade IOGT-NTO. (Nationalgodtemplarorden (NGTO) och Templarorden (TO). Dessa gick samman till NTO 1922.)

    SvaraRadera
  2. Jag kan tycka att det känns olustigt att i ämnesorden som finns längst ner i blogginlägget så väljer ni att skriva endast IOGT, när rörelsen heter IOGT-NTO. Speciellt när ni skriver om föreningar som varit NTO, ni väljer bort den skaran människor som valde att gå med i NTO istället för IOGT när de två valen fanns. Det är en och samma idag men NTO:s historia finns kvar och bör inte förvanskas.

    SvaraRadera