onsdag 14 oktober 2015

Självutnämnda fotbollsexperter

Allsvenskt kval på Strömvallen hösten 1965. Bertil "Bomben" Carlbaum leder hejaklacken.
I samband med de stora matcherna brukar de dyka upp. De självutnämnda fotbollsexperterna som från läktaren eller framför tv:n vet precis hur man lägger upp en vinnande taktik. Hösten 1965 kvalade Gefle IF för en plats i allsvenskan. Det gick i ärlighetens namn inget vidare. Mot det västgötska sensationslaget Grimsås blev det förlust hemma på Strömvallen med 0-1. Inte gick det bättre i andra omgången då man åkte till Göteborg och fick stryk av GAIS med 1-3. Hoppet levde ändå inför den sista matchen i kvalserien. För motståndet svarade IK Brage från Borlänge. En vinst skulle kanske räcka till en andra plats och allsvenskt spel. Självfallet fanns det hjälpsamma Gefle-supportrar som kunde bidra med tips inför den avgörande drabbningen.

Tips till GIF-ledningen från signaturen "Gefle-vän". Klicka för större bild!
Ett brev till GIF-ledningen från signaturen "Gefle-vän" andas optimism. Utsikterna är goda menar brevskrivaren och betygar att Gefle-spelarna är bättre än man kan tro (vad det nu innebär). Brage påstås vara ett typiskt medgångslag. Hemligheten är att få dem ur balans genom "ett fränt samt mycket hårt spel".

Supporter med synpunkter på laguttagningen. Klicka för större bild!
Enligt en annan "expert" är det överrumplingstaktik som gäller. Varför inte skjuta mot mål direkt på avspark? Mer överrumplande än så kan det knappast bli. Eftersom "alla slags bollspel fordra snabbhet" bör lagledningen tänka igenom startelvan. Veteraner som den 35-årige VM-silvermedaljören Sigge Parling borde lämna plats för yngre förmågor. Det är tydligen inte alla som imponeras av gamla meriter.

Matchen slutade 1-1. Det blev inget allsvenskt spel för Gefle den gången. Om tipsen från supportrarna hade något effekt är förstås svårt att veta. Vi kan åtminstone konstatera att Sigge Parling fick spela hela matchen. Breven finns bevarade i Gefle IF:s arkiv som är en verklig guldgruva för den idrottshistoriskt intresserade.
Jörgen Björk   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar