fredag 13 maj 2016

En grön brukshistoria från Hammarby

Vilka är de och i vilken brukspark sitter de? I rundeln växer kanske plantor av majs.
Foto i Hofors bruks arkiv i Arkiv Gävleborg.
Bondbönor, brunkörsbär, biggarå, schersmin, alm och ask. Trädgården i Hammarby försåg stora delar av Gästrikland med allt från köksväxter till parkträd under slutet på 1800-talet.

Trädgården var en del av bruksrörelsen i Hammarby och Hofors. Bruksherrgårdarna var givna kunder men bland köparna fanns även prästgårdar, stadsbor i Gävle och någon enstaka torpare.

Under några år på 1860- och 1870-talen fördes noggrant bok över vad som odlades, vilka som köpte och vart produkterna levererades. Böckerna från Hammarbys trädgård ingår i den stora leverans Arkiv Gävleborg nu tar hand om från Hofors bruk. 
Sida ur räkenskapsbok från Hammarbys trädskola.
Klicka på bilden så blir den större!
Trädgården var tydligen uppdelad i en ”trädskola” och en köksväxtdel. Noteringarna från trädskolan avslöjar att de bättre bemedlade hade rejäla trädgårdar. De köpte ofta dussintals exemplar av stora parkträd som alm, ask och lönn. Brukspatron Hjalmar Petré såg exempelvis till att länsman Gullberg fick 45 parkträd, 19 buskar och lite till … Kyrkoherden i Torsåker köpte askar, lönnar, almar och oxel men även äppelträd, päron och hallon.

Små trädgårdar kunde också förses med grönska, enstaka torpare och skogvaktare fick - eller köpte - äppelträd och syrener.  På skolgårdar i Åshammar och Ovansjö liksom vid  ”Wallsverkarebostäderna” i Kungsgården planterades syrener, lönnar. och mycket mer. 

I landen med köksväxter skördades vitkål, lök, rotfrukter och mejram till ärtsoppan. Att mamsell Petré köpte potatis är kanske inte så intressant, men hon handlade också ”vallska bönor” och växthusodlade vindruvor och persikor. De exklusiva druvorna skickades dessutom vid flera tillfällen till brukspatron Petré när han befann sig i Stockholm.

Frukt – särskilt äpplen – skickades med tåg till torgen i Gävle och Falun. Inget fick gå till spillo, även fallfrukten såldes.
Ulla Ejemar 

Foto från 1877 med delar av familjen Petré på Hofors bruk ute i grönskan.
Källa: Bygdeband.se/Hofors hembygdsförening.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar