tisdag 17 januari 2017

Svartlistade hamnarbetare i Hudiksvall

Stämningen i hamnen hettar till under konflikten våren 1915 när arbetare går in och gör jobbet i de strejkande stuveriarbetarnas ställe. Facket trycker upp listor på strejkbrytarna med för- och efternamn och personbeskrivningar som "bondfångare", "kronisk strejkbrytare", "frireligiös", "mindre vetande" och "kronisk lösdrivare". 

Ulla håller upp den 79 cm långa listan på strejkbrytare, den längsta i Transports avdelning 24 i Hudiksvalls arkiv. 

Konflikten gäller arbetslöner och står mellan stuveriarbetarfacket och stuverifirman Sohlberg & Nyberg. I protest blockerar facket arbetet i hamnen och Charles Lindley, känd förtroendeman i Transport, deltar på flera strejkmöten för att hjälpa till att hitta lösningar på konflikten.

Charles Lindley vid ett möte i Transports Samorganisation på Kungsbäck i Gävle.  

En sak som säkert gjorde konflikten extra infekterad var att Alfred Sohlberg och J.O. Nyberg var medlemmar i facket innan de blev arbetsgivare i och med starten av stuverifirman Sohlberg & Nyberg.

Klicka på länken här så kan förteckningen över strejkbrytare öppnas som pdf i ett nytt fönster. 


Fackets affisch uppmanar stuveriarbetare att överhuvudtaget inte ta jobb i Hudiksvalls hamn under pågående konflikt 1915. Transportarbetareförbundet avd 24 startade redan 1895 under namnet Hudiksvalls stuveriarbetarefackförening. 
Camilla Larsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar