lördag 7 juli 2012

OS i Berlin 1936


Hamnen var smyckad med mängder av röda hakkorsflaggor och vita olympiska dukar, gröna girlanger och transparanger med välkomsthälsningar. En musikkår spelade och fackelbärande SA män bildade häck. Sassnitz borgmästare höll ett hjärtligt välkomsttal, och en av de svenska ledarna svarade med ett tack, musikkåren spelade ”Deutschland, Deutschland über alles” och Horst Wesselsången och även ”Du gamla du fria” spelades. Man hurrade för Tyskland och Sverige och så fingo vi därefter i fackelsken begiva oss till de väntande långa tågen, som skulle föra oss till Berlin.
(Ur Gefle kvinnliga gymnastikförenings historik 1891-1941)

Gävlegymnasternas intressanta berättelse om tillvaron vid OS i Berlin går att läsa som PDF här


13 kvinnliga Gävlegymnaster ingick i den gigantiska svenska trupp om 1 200 personer, som inför 100 000 jublande människor på Olympiastadion i Berlin visade upp svensk gymnastik i massformationer. Truppen deltog inte i själva tävlingarna.

I samband med den högtidliga invigningen av Berlinspelen valde de svenska deltagarna att inte utföra Hitlerhälsningen, en gest som mottogs med kyla.
Barbro Eriksson
Vid den militärförläggning där de kvinnliga gymnasterna bodde. Från Gävle deltog Rut Normark, Sigrid Aspelin, Barbro Levan, Monika Leksell, Stina Wassberg, Gunvor Selin, Ellen Rothpfeffer, Lydia Alsterberg, Gunhild Rybom, Massan Backteman, Ingeborg Nilsson, Anna Liljedahl och Lisa Björk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar