lördag 7 juli 2012

OS i Paris 1900

I juli 1900 åkte Isaac Westergren och Teodor ”Tore” Blom  med den tio man starka truppen till tävlingarna i Paris.

Tore Blom hade precis tagit studenten, Westergren var en framstående idrottsman- och ledare med svenska rekord och införandet av spikskon på meritlistan. Båda representerade IFK Gävle.

 
Många olympier samlade på samma bild. Sittande till vänster Ernst Serrander som deltog i extraolympiaden i Athén 1906. Stående som tvåa från vänster Tore Blom, Paris 1900, bredvid honom Helge Söderbom, som inte kunde följa med till Paris, och längst till höger Johan Vilhelm Lindgren som åkte till Athén som simhoppare 1906. Sittande till höger Isaac Westergren som var deltagare och friidrottarnas ledare vid OS i Paris 1900. Bilden är tagen den 1 juli 1900 i idrottsparken i Stockholm.
Hur gick det då i Paris? De officiella resultaten är något osäkra, men troligen blev Tore Blom 8a i höjd och 11a i längd. Men han kom ändå hem med en seger i höjdsprång, handicap! Isaac Westergren hade oturen att möta de bästa löparna i sina försöksheat på både 60 och 100 meter. Senare samma år drog han sig tillbaka från tävlandet.
Lisa Engström

3 kommentarer:

 1. Aha, det är alltså Ernst Serrander som senare blev redaktör för Norrlandsposten. Så han var olympier minsann! /

  SvaraRadera
 2. Har ni uppgifter om hans resultat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alla resultaten finns i den omfångsrika skrift som Viktor Balck sammanställde efter spelen. Där berättar han om resan dit och hem, detaljerat om alla tävlingar och inte minst om hur överlägsen den svenska gymnstiken är för formandet av atleternas kroppar.
   Ernst Serrander slogs ut i försöken på 800m.

   Radera