Vid den här tiden pågick tävlingarna från tidig vår till långt in på höstkanten och både sommar- som vintersporter rymdes inom samma spel. Det kom att dröja till 1924 innan en särskild vinterolympiad arrangerades. Vid sekelskiftet 1900 intog Gävle en ledande plats inom den svenska konståkningen och begreppet Gefleskolan etablerades.
|
Konståkaren Rickard ”Ricken” Johansson (1882-1952),silvermedaljör vid Olympiska spelen i London 1908. |
I stadens centrala delar fanns inte mindre än tre skridskobanor, en i Boulongerskogen, en vid Strömdalen och en tredje vid ån intill Centralbron. Hade man tur kunde man få se någon av konståkningsvirtuoserna i aktion så som Gertrud Ström, Karl Axel Holmström, Einar de Flon eller den skickligast av dem alla, Rickard ”Ricken” Johansson
|
Gertrud Ström och Rickard Johansson i en isdans på
Strömdalens skridskobana, ca 1910. |
I OS i London 1908 deltog konståkarna Ulrich Salchow, Per Thorén, Elna Montgomery och Rickard ”Ricken” Johansson, den senare hemmahörande i Gävle och i Idrottsföreningen Kamraterna. Innan ankomsten till London mellanlandade de i Berlin för att träna på det nyöppnade Ispalatsets konstgjorda bana. Den manliga trion lades beslag på samtliga medaljer, Salchow tog guld, Johansson silver och Torén brons.
Barbro Eriksson
.
Trevligt! Rickard är min morfars far. Roligt att se tillbaka på tiden innan min. :) Mvh Magnus Johansson i Älvsbyn
SvaraRaderaDet var roligt! Det finns mycket att hämta om din morfars far här på arkivet. Hör gärna av dig om du är mer intresserad.
RaderaMVH Lisa Engström