söndag 14 september 2014

Nazistintermezzot i Strömsbro 1936

Strömsbro socialdemokratiska ungdomsklubb tillverkade banderollen vid 1930-talets mitt.
Valdagen 1936 kom med strålande sol. Partierna gjorde sina sista försök att påverka väljarna att rösta rätt. ”Fria människor i ett fritt Sverige” var Högerns paroll för året, Folkpartiet körde med ”Bort med varje tendens till diktatursträvanden” och ”Framtidsfolket röstar på Arbetarepartiet” var socialdemokraternas slagord.

Vid ordenshuset i Strömsbro stod de olika partierna med sina skyltar och valsedlar. Där stod även ett av de nationalsocialistiska partierna, "Lindholmarna", med sin skylt, som i tidningarna dagen efter beskrevs som ”smaklös”. När Alfred Johansson, en färgstark socialist som gick under namnet "den röde skomakaren i Strömsbro", kom till vallokalen hamnade han raskt i meningsutbyte med lindholmsnazisterna. Han ville ha bort skylten från platsen, men nazisterna stod envist kvar. I den allt mer upphetsade stämningen föll skylten omkull och polisen dök upp för att reda ut situationen. Valdagen resulterade för Alfred Johanssons del i en avlagd röst i riksdagsvalet samt polisingripande och böter.

För den socialdemokratiska ungdomsklubben i Strömsbro, som något år tidigare tillverkat banderollen som syns ovan, var det en självklarhet att hjälpa Alfred Johansson betala de böter han ådrog sig i intermezzot med nazisterna. När Alfred Johansson fyllde 60 år och uppvaktades av ungdomsklubben skrev han ett tillägg på tackkortet: ”Tack för Nasseböterna.”
Lisa Engström
En riktigt veteran. Alfred Johansson i kostym och med ros i kavajslaget utanför vallokalen i Strömsbro 1950, samma plats där han välte lindholmsnazisternas skylt 1936.
"Mitt varma tack för vänlig hågkomst på min 60-årsdag. Tack för Nasseböterna."Alfreds tackkort till socialdemokratiska ungdomsklubben 1937


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar