fredag 26 september 2014

Vem vann HAIF-bilen?

När HAIF sålde billotter fick de inte säljas i Gävle stad.
En Volvo PV 444 – för många var det drömbilen 1955.
Volvon var högsta vinsten när Hofors AIF det året ordnade stort lotteri. Inklusive skatt kostade bilen 10 843 kronor och den inhandlades av Henrik Östbloms bilfirma. Två kronor kostade en lott och förutom chansen att kamma hem en bil fanns bland vinsterna moped, el-symaskin och dammsugare liksom en materialsats till en ryamatta från Almas hemslöjd.
 
Lotteriet krävde länsstyrelsens tillstånd, det fick man men vinsterna måste ha tillverkats i Sverige och inga lotter fick säljas inom Gävle stad, varför framgår inte. Däremot fanns vinnare både i Tierp och Morgongåva avslöjar handlingarna i Arkiv Gävleborg. Däremot framgår inte vem som vann bilen.
Billotteriet 1955 gav ett överskott på hela 12 881 kronor och 73 öre så alla sektioner kunde få pengar. Mest gick till fotbollen.
 
10 800 kan tyckas billigt för en ny Volvo men då ska man ha i åtanke att en metallarbetare  tjänade i genomsnitt 4,85 i timmen. I dag är motsvarande timlön 148 kronor.
Uppenbarligen var lotteriet ett lyckokast för 1958 ordnade föreningen ett nytt billotteri, då med en Volvo Amazon som  högsta vinst.
Hofors allmänna idrottsförening grundades formellt 1924 och redan från start ordnades lotterier för att dra in pengar till bland annat till bandyburar och bandyrör. 
Ulla Ejemar
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar