onsdag 3 december 2014

Ett kärvt julbudskap i Winnipeg

Jultidningen gavs ut i Kanada. 
Den är grå och svart, inte riktigt som man tänker sig en jultidning. Utgivarna ursäktar sig för att de inte haft tillräckligt med ”penningar” men de vill ”Återuppliva vår vackra svenska sed att till julen hafva någon speciel jullektyr.”.

Nordisk Jul kom ut 1911 och utgivare var godtemplarlogerna Framtidens hopp och Elfdrottningen, båda organiserade svenska immigranter i Winnipeg, Kanadas största ”svenskstad”.
På omslaget en brasa och en rykande grötgryta. Motivet skulle väcka ljusa minnen från hemlandet. Annonserna i tidningen visar att Kanada-svenskarna höll hårt i traditionerna hemifrån. Sill, lutfisk och knäckebröd fanns att köpa på flera ställen, inte minst på Logan Avenue.  Gatan kallades ”Snuff street” (Snusgatan) eftersom det fanns så många svenska butiker och kaféer där.
Julbordets klassiska rätter fanns att köpa.
Nordisk Jul gavs ut av nykterhetsvänner och syftet var att sprida budskapet. Innehållet är inte gladare än omslaget. Här finns flera berättelser om brännvinets fördärv, om söner, fäder och företagare som förstör för sig själva och sina familjer. Men också en uppbygglig text om en nykter familjefar som satsar på familjens trygghet och IOGT-logen. Plus några roliga historier.
Utgivarna kände nog på sig att det blev lite grått: ”Vi hoppas dock att nästa jul … kunna framkomma till täflan med de svenska julpublikationer som i Sverige utgivas.” 

I Sverige fanns redan flera framgångsrika, färgglada jultidningar, Godtemplarnas ”Vid Julbrasan” var en av de första. 
Den kanske äldsta som ännu ges ut är Julstämning. Den startades 1906 av Erik Åkerlund, Ockelbobördig entreprenör som var med och startade förlaget Åhlén&Åkerlund. Han tänkte sig redan från start att den färgglada tidningen skulle bli populär i  Sverige och bland svenskar i Nordamerika.
Ulla Ejemar

En sorglustig historia ur Nordisk Jul.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar