tisdag 30 december 2014

Gott nytt år anno 1948

Nyårsrevy i Strömsbro
Platsen är Ordenshuset i Strömsbro. Året 1948.
Hela gänget står på scenen när det är dags för årets nyårsrevy. De kallar den ”Sensation” så självförtroendet verkar det inte vara något fel på.

Nyårsrevyer som fenomen har funnits i mer än 150 år. Den första svenska nyårsrevyn lär ha satts upp i Stockholm 1845, August Blanche hämtade inspiration från Paris där man tidigare börjat att i underhållande former kommentera året som gått.

I Ordenshuset 1948 är det ett 30-tal medlemmar i Strömsbros socialdemokratiska ungdomsklubb som står på scenen. Bilder och programblad från kvällen finns sparade här i Arkiv Gävleborg.
Entrén kostade 2 kronor för vuxna och 1 krona för barn - om det nu kom några barn för föreställningen började först kl 21.

”En Tryckfelsnisse, ett 100-årigt fruntimmer, baletthoppor, militärer av alla kulörer, negrer, italienare, yankes, kineser, ”ett par glada mopsar”, pin up-girls, lucior och en massa andra underliga figurer” utlovades i förhandsreklamen.
Revyn följde upplägget i en dagstidning. Inslagen började med en sketch inspirerad av ledarsidan och tog sig genom nyheter, kultur och nöje vidare till seriernas värld med en parodi på August och Lotta, en då populär serie.
Upplägget är inte förvånande om man vet att bland de som stod bakom uppsättningen fanns Inga och Ewert Söderberg. Båda var skribenter och han blev senare chefredaktör på Arbetarbladet i Gävle.
Ulla Ejemar


Programblad/biljett från revyn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar