fredag 8 maj 2015

Om guldgrävare, eskimåer och vilda djur

 
... kunde man höra på föreläsningsföreningarnas träffar i Nordanstig. Biljetterna här intill gällde Hassela Föreläsningsförenings träffar på 50-talet. För 1.50:- per termin eller 2:- för  familjekort kunde man höra äventyraren och forskaren Anders Bolinder berätta om "Forskningsfärder i Sydamerika" i kommunalrummet en tisdagkväll i oktober 1957. Fem bilder i färg visades också! Under året hade föreläsningarna i Hassela 528 besökare.

I Ström-Stocka startade föreläsningsföreningen 1945 och hyrde in sig i Folkets Hus i Stocka och i Strömshall i Strömsbruk. Under första året hade de 125 besökare i medeltal per föredrag, som hörde Harry Macfie föreläsa om "Bland Alaskas guldgrävare och eskimåer" och komminister Einar Sparrstedt tala om "Med svenska Röda Korset till Tysklands koncentrationsläger". "Det heliga Moskva - det röda Moskva" var temat för författaren Ellen Rydelius.


I Gnarp fanns en aktiv föreläsningsförening redan på 30-talet och ett tiotal föreläsningar hölls per termin i Godtemplarhuset i Röde. Kommendörkapten Stellan Elliot föreläste om "Det moderna sjökriget", författaren och forskningsresanden Sten Bergman talade om "Livet i Japan" och fil. dr Lydia Wahlström om "Nazism och religion" i början av 40-talet.

Godtemplarhuset i Röde där Gnarps Föreläsningsförening hade sina aktiviteter.

Föreläsningsföreningarna startade med idén om att väcka intresse hos allmänheten för bildning. Det var i en tid när utbudet från olika medier var mer begränsat än idag. Så det är lätt att tänka sig att det intresserade många när det kom forskningsresande, författare och andra till orten och berättade om olika företeelser. Vissa illustrerade också sina föreläsningar med bilder med hjälp av ett skioptikon som här.

Skioptikon projicerar stillbilder och var en föregångare till diabildsprojektorn.

Så småningom fick föreläsningsföreningarna både kommunala och statliga bidrag för sin folkbildande verksamhet och många anslöt sig till Hälsinglands och Gästriklands föreläsningsförbund.

Några fler smakprov på föreläsningar som gavs i Hassela, Ström-Stocka och Gnarp:
"I stålkula till havets botten" - professor, forskningsresande Per Collinder
"Djur jag mött i vildmarken" - författare, forskningsresande Sten Bergman
"Norrländsk trädgård" - direktör V. Lundgren
"Spaniens prövade land" - Alma Velander-Philip
"Vad är bildning och vem är bildad?" - läroverksadjunkt Carl Cederblad
"Bland guldgrävare och fåraherdar, gentlemän och missdådare i Australien" - Hjalmar Bengtsson
"Resa i främre Orienten" - fil. dr Hanna Ryd

Camilla Larsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar